Νέα
Posted in

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία – 28 Απριλίου 2023

Γνωρίζατε ότι γίνονται περίπου 340 εκατομμύρια εργατικά ατυχήματα παγκοσμίως κάθε χρόνο και αρκετά από αυτά είναι θανατηφόρα;

Αν αναλογισθούμε, μάλιστα, ότι αυτά ε28 Απριλίου 2023 - Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασίαίναι τα επισήμως δηλωμένα εργατικά ατυχήματα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος. Παρόλο που βρισκόμαστε πλέον στο 2023, θα υπέθετε κανείς ότι η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία είναι δεδομένη.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Για αυτό, λοιπόν, η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία για το 2023 (σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας) είναι αφιερωμένη στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και ασθενειών που προκαλούνται από και στο εργασιακό περιβάλλον, δηλαδή η διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού χώρου, το οποίο θα πρέπει πλέον να θεωρείται δικαίωμα όλων.

Πώς διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στην χώρα μας;

Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, η νομοθεσία για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία  κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 3850/2010 (ΦΕΚ Α’ 84) για γενικούς και ειδικούς επαγγελματικούς κινδύνους στο χώρο εργασίας και εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Η αλλαγή αυτή ήταν αναγκαία και έγινε στην προσπάθεια να αποφευχθούν τα εργατικά ατυχήματα.

Οι συνθήκες και αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν εργατικά ατυχήματα είναι πάρα πολλές. Για παράδειγμα μπορεί να ελλοχεύουν κίνδυνοι από πτώση, έκρηξη ή πυρκαγιά, διαρροή τοξικών ουσιών, ηχορύπανση και αρκετοί άλλοι. Για την προστασία των εργαζομένων, με βάση την νομοθεσία, υπάρχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις που θα πρέπει να ακολουθούνται από εργοδότες/-τριες αλλά και εργαζόμενους/-ες.

Ενδεικτικά, σε κάποιους χώρους εργασίας θα πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, όπως είναι ο τεχνικός ασφαλείας, ο οποίος ελέγχει και αναφέρει στην εταιρεία τον εξοπλισμό που χρειάζονται οι εργαζόμενοι/-ες, ώστε να μπορέσουν να είναι ασφαλείς, καθώς και τις εγκαταστάσεις-υποδομές γενικά.

Πώς ενημερώνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες;

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες επίσης  χρειάζονται μέσα ατομικής προστασίας και θα πρέπει να ενημερώνονται για το τι είναι απαραίτητο για τον τομέα τους. Για πιο εξειδικευμένη ενημέρωση, μπορείτε να συμβουλευθείτε το δωρεάν διαδραστικό εργαλείο εκτιμώμενου κινδύνου στο χώρο εργασίας που έχει φτιαχτεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και  αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο, για το οποίο θα αφιερώσουμε ξεχωριστό άρθρο μελλοντικά.

Για να μπορέσουν να αποφευχθούν οι κίνδυνοι από εργατικά ατυχήματα, χρειάστηκε να δημιουργηθούν ειδικά ρούχα και αξεσουάρ που προστατεύουν όποιον τα φοράει. Αυτά είναι πλέον γνωστά ως μέσα ατομικής προστασίαςΜΑΠ για συντομία). Τα μέσα ατομικής προστασίας χωρίζονται σε κατηγορίες σύμφωνα με την περιοχή του σώματος που προστατεύεται, καθώς και με τους τύπους κινδύνων και με το είδος ενδύματος ή αξεσουάρ. Για να μάθετε περισσότερα μπορείτε να δείτε τον οδηγό για μέσα ατομικής προστασίας εδώ.

Συνοπτικά, τα ΜΑΠ θα πρέπει να είναι πάντοτε πιστοποιημένα από διεθνείς οργανισμούς σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα (που ισχύουν και για την Ελλάδα) και υψηλής ποιότητας, ώστε να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητά τους.

Για το νομικό πλαίσιο σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, ειδικότερα στην χώρα μας (όπως για παράδειγμα προδιαγραφές που οφείλουν να πληρούν τα ΜΑΠ) μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας Της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).

Ποιος είναι ο ρόλος της Axion Cotton  για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία;

Η Axion Cotton είναι μια αμιγώς Ελληνική εταιρία και έχει ηγετική θέση στο χώρο κατασκευής και εμπορίας ρούχων και Μέσων Ατομικής Προστασίας υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας, τα οποία είναι πάντα σε συμμόρφωση με τα τελευταία Ευρωπαϊκά Πρότυπα. Για εμάς η ασφάλεια και η προστασία των εργαζομένων τόσο της εταιρίας μας όσο και όλων των εργαζομένων των εταιριών που εξυπηρετούμε,  αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και καθημερινό μέλημα.

Οι  έμπειροι πωλητές/-τριες με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία τους είναι καθημερινά στην διάθεση σας για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον εξοπλισμό ΜΑΠ που είναι κατάλληλος για εσάς.

Για να σας προτείνουμε πρακτικές λύσεις για την δική σας επιχείρηση, επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Και να θυμάστε: Κανένα μέσο ατομικής προστασίας δεν κοστίζει τόσο, όσο η ζωή μας !

Scroll to top glove