ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Τα Πρότυπα για προστασία της αναπνοής – EN Standards, καθορίζουν την πιστοποίηση των αντίστοιχων Μέσων Ατομικής Προστασίας. Αυτά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας χρησιμεύουν στην προστασία του χρήστη από επικίνδυνες ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα του χώρου εργασίας του με την μορφή στερεών ή υγρών αεροζόλ ή αερίων, αναθυμιάσεων ή ατμών.
Ο χρήστης του μέσου προστασίας των αναπνευστικών οδών αφενός θα πρέπει να γνωρίζει το είδος και την φύση των κινδύνων (σύνθεση και συγκέντρωση των τοξικών ουσιών) στην ατμόσφαιρα του χώρου όπου θα εργαστεί και αφετέρου την απόδοση και τα όρια του προστατευτικού μέσου. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος κατά τον οποίο θα πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία καθώς και η σωματική φόρτιση (ρυθμός αναπνοής) του χρήστη ώστε να επιλεγεί η αναπνευστική συσκευή που θα έχει την προσαρμοσμένη αυτονομία.
Κάθε τοξική ουσία έχει ένα όριο συγκέντρωσης στον αέρα που δεν πρέπει να υπερβαίνεται χωρίς χρήση αναπνευστικής προστατευτικής συσκευής. Το όριο αυτό εκφραζόμενο σε mg/m3 ή ppm (μέρος ανά εκατομμύριο) ονομάζεται Μέση Τιμή Έκθεσης (ΜΤΕ) και είναι η μέση συγκέντρωση η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνεται κατά τη διάρκεια έκθεσης 8 ωρών.
Συνοπτικά, για να επιλεχθεί η κατάλληλη συσκευή αναπνευστικής προστασίας πρέπει να:
Κατά την παραπάνω διαδικασία πρέπει να ληφθεί υπόψη το περιβάλλον στο οποίο γίνεται η εργασία (υγρασία, θερμοκρασία, κλπ).
Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας της αναπνοής διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
Αυτές οι δύο κατηγορίες περιλαμβάνουν τρία βασικά είδη:
Περιλαμβάνει δοκιμές που αφορούν την αντίσταση στη θερμοκρασία, τα χτυπήματα, τη φωτιά, τη θερμική ακτινοβολία, την τριβή, τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης. Επιπλέον, περιλαμβάνει επιθεώρηση του οπτικού μέρους της μάσκας το οποίο πρέπει να αναγράφει το λογότυπο και πληροφορίες για τον κατασκευαστή.
Αφορά δοκιμές ανθεκτικότητας στα χτυπήματα, τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης, τη θερμοκρασία, τη φωτιά και την αναπνευστική αντίσταση.
Περιλαμβάνει εργαστηριακές δοκιμές για επιβεβαίωση της συμβατότητας, της ανθεκτικότητας στα χτυπήματα, τη θερμοκρασία, την υγρασία, τα διαβρωτικά περιβάλλοντα και την αντίσταση σε μηχανικούς και αναπνευστικούς κινδύνους.
Αναφέρεται στην ανθεκτικότητα στα χτυπήματα, τη θερμοκρασία, την υγρασία και τα διαβρωτικά περιβάλλοντα, καθώς επίσης και την αντίσταση σε μηχανικούς και αναπνευστικούς κινδύνους.
Περιλαμβάνει δοκιμές ανθεκτικότητας στα χτυπήματα, τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης, τη θερμοκρασία, τη φωτιά και την αντίσταση σε αναπνευστικούς κινδύνους.
Διασαφηνίζει τις δοκιμές με θέμα την ανθεκτικότητα στους χειρισμούς, τη χρήση, τα χτυπήματα, στη φωτιά και στην αντίσταση σε αναπνευστικούς κινδύνους.
Για αέρια και αναθυμιάσεις οργανικών αερίων και ατμών με σημείο βρασμού > 65 βαθμούς Κελσίου (διαλυτικά και υδρογονάνθρακες)
Παραδείγματα από συγκεκριμένους υδρογονάνθρακες: toluene, benzene, xylene, styrene, turpentine, cyclohexane, carbon tetrachloride, trichloroethylene. Μερικά διαλυτικά συχνά χρησιμοποιούνται σε μορφή μειγμάτων, για παράδειγμα διαλυτικά από benzene, mineral essence, mineral turpentine, white spirit, naptha solvent. Άλλες οργανικές ενώσεις: dimethylformamide, phenol, furfurylique alcohol, diacetone alcohol. Μερικά ακατέργαστα υλικά και πλαστικά πρόσθετα: για παράδειγμα phthalates, phenolic resin, epoxidic plastics and polychlorobiphenyls υπό την μορφή ισομερούς PCB.
Για ανόργανα αέρια και ατμούς, εκτός από μονοξείδιο του άνθρακα
Για παράδειγμα: sulphide dioxide, chlorine, hydrogen sulphide (H2S), hydrogen cyanide (HCN), hydrochloric gas (HCI), cyanide compounds, phosphorous και phosphoric acid.
Για διοξείδιο του θείου και ορισμένα καυστικά αέρια και ατμούς
Για παράδειγμα οργανικά οξέα, τοξικά οξέα και γενικώς αέρια οξέα, nitric acid, propionic acid, formic acid.
Για την αμμωνία και ορισμένα παράγωγα αμινών
Για παράδειγμα οργανικές αμίνες όπως methylamine, ethylamine, ethylenediamine, diethylamide.
Τα φίλτρα για αέρια και ατμούς των τύπων Α, Β, Ε, Κ χωρίζονται σε 3 κατηγορίες (πχ. Α2, Β1 κλπ.), ανάλογα με την δυνατότητα απορρόφησης:
Επίπεδα απορρόφησης των φίλτρων για αέρια και ατμούς
*ppm: η επιμέρους συγκέντρωση ανά εκατομμύριο
Τα φίλτρα αυτά (P FILTER) έχουν ως χρωματική σήμανση το λευκό χρώμα και κατατάσσονται ως P1, P2 ή P3 ανάλογα με την δυνατότητα φιλτραρίσματος (χαμηλή, μεσαία, υψηλή).
Μορφές σωματιδίων
Τα μεικτά φίλτρα προστατεύουν και από αέρια και αναθυμιάσεις και από σωματίδια. Καταρχάς, ο αέρας περνά από τα στοιχεία που φιλτράρουν τα σωματίδια κι έπειτα από εκείνα που απορροφούν αέρια. Το στοιχείο του φιλτραρίσματος σταματά τα σωματίδια που εξαπλώνονται όπως τα σταγονίδια μπογιάς. Ο ψεκασμός με υγρά απαιτεί την χρήση μεικτών φίλτρων.
Υπάρχουν πολλά περισσότερα (πάνω από 20) Πρότυπα για προστασία της αναπνοής που αναφέρονται και στις κατηγορίες για αναπνευστικές συσκευές αυτόνομες ή με σωλήνες και σε ειδικές περιπτώσεις. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Όλες οι μάσκες μισού προσώπου SUP–AIR μίας χρήσης που διαθέτει η Axion Cotton:
Πλεονεκτήματα
Τα αναλώσιμα φίλτρα για τις μάσκες αυτές συμμορφώνονται με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα EN141 και EN14387 (αερίων και μεικτά φίλτρα) και ΕΝ143 (φίλτρα σωματιδίων) και επισημαίνονται με χρωματικούς κωδικούς και κλάσεις φιλτραρίσματος: 1= χαμηλή δυναμικότητα, 2=μεσαία δυναμικότητα, 3=υψηλή δυναμικότητα.
Οι μάσκες με φίλτρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περιβάλλον όπου η συγκέντρωση του οξυγόνου είναι μικρότερη από 17% Vol.
Γενικά για τον αναπνευστικό προστατευτικό εξοπλισμό πρέπει να ισχύουν τα εξής:
Διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία σχετικά με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας της αναπνοής για να σας βοηθήσουμε με την κατάλληλη επιλογή.
Αν έχετε κάποια απορία σχετικά με τα Πρότυπα για προστασία της αναπνοής – EN Standards ή χρειάζεστε την βοήθειά μας για να επιλέξετε σωστά, οι εξειδικευμένοι σύμβουλοί της Axion Cotton είναι στην διάθεσή σας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.
Γενικά για τις αναπνευστικές συσκευές:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Respirator
Νομοθεσία και πληροφορίες για τα Πρότυπα για προστασία της αναπνοής – EN Standards (στα Ελληνικά):
- http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/220A-94.pdf
- http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/TYPOP.1103193105796.pdf
Περισσότερες πηγές για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και ειδικότερα Πρότυπα για προστασία της αναπνοής – EN Standards (στα Αγγλικά):
- Directive 89/656/EEC – use of personal protective equipment of 30 November 1989 on the minimum health and safety requirements for the use by workers of personal protective equipment at the workplace, OJ L 393 , 30/12/1989 P. 0018 – 0028.
- HSE – Health and Safety Executive, A practical guide, “Respiratory protective equipment at work, HSE Books, 2005.
No Products in the Cart
Continue shopping